Kerstliederen en Vespers van Rachmaninov

Vlaams Radio Koor

Het Vlaams Radio Koor werd in 1937 als professioneel kamerkoor opgericht door de toenmalige openbare omroep (NIR). Vandaag de dag is het koor een ensemble van uitzonderlijk hoog niveau, dat zowel in binnen- als in buitenland tot de top gerekend wordt. De 24 zangers repeteren onder leiding van chef-dirigent Hervé Niquet in Studio 1 van het bekende Flageygebouw in Brussel, en concerteren in heel Vlaanderen en Europa.

Op zondag 14 december 2014, heeft het Vlaams Radio Koor een sfeervol maar eigenzinnig kerstprogramma in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw ten Zavel voorgesteld.

Een sfeervol maar eigenzinnig kerstprogramma – dat is waar het Vlaams Radio Koor intussen een patent op heeft. Ook dit jaar wordt het een verrassende combinatie van onverwacht repertoire én traditionele kerstliederen. Met als enige doel: iedereen tijdens deze donkerste dagen van het jaar verwarmen met muziek...

Rachmaninov’s gure en orthodoxe Rusland komt tot leven in zijn wondermooie Vespers: wellicht één van de meest geliefde en imponerende liturgische koorwerken ooit geschreven. Van de stemmige religieuze sfeer gaat het dan naar een meer vrolijke en vooral typische kerstsfeer: die van de Amerikaanse traditionele en overbekende kerstliederen uit de jaren ’40 en ’50, onsterfelijk gemaakt door crooners als Bing Crosby of Frank Sinatra. En zeg nu zelf: kan het jaar meer gepast afgesloten worden dan met meezingers als « Dreaming of a white Christmas » !

Sergei Rachmaninov:

 • Vespers op. 37 (selectie)

Diverse componisten: 

 • I'm Dreaming of a White Christmas
 • I'll be Home for Christmas
 • Let It Snow
 • The Christmas Song
 • Count Your Blessings Instead of Sheep
 • Sleigh Ride
 • Santa Claus Is Coming to Town
 • Have Yourself a Merry Little Christmas
 • The Little Drummer Boy
 • Silent Night

Solisten:

 • Kaspars Putnins, dirigent

Hervé Niquet nam de leiding van het koor in 2011. Deze flamboyante en wereldwijd vermaarde dirigent noemt het Vlaams Radio Koor een diamant en plaatst het ensemble in de Europese top 3. Niquet werkt met het koor aan een herkenbare klank en plant uiteenlopende projecten, van onbekende parels uit de Franse romantiek tot hedendaagse muziek en Vlaamse premières.

Een eerste belangrijke pijler in de programmering van het Vlaams Radio Koor vormen de a capella producties, waarmee het koor zo’n vier tot zes keer per jaar op tournee gaat doorheen heel Vlaanderen. Daarnaast werkt het koor regelmatig samen met gerenommeerde binnen- en buitenlandse instrumentale ensembles zoals Brussels Philharmonic, Brussels Jazz Orchestra, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Sinfonia Warsowia, Le Concert Spirituel en het Koninklijk Concertgebouworkest.

Naast de hechte band met de vaste partners in Vlaanderen, bouwt het Vlaams Radio Koor ook een steeds grotere aanwezigheid op verschillende internationale podia uit. Vooral in Frankrijk is het koor een graag geziene gast, en krijgt het jaar na jaar meer aanvragen van zowel festivals als prestigieuze zalen zoals de Salle Pleyel en het Théâtre des Champs-Elysées in Parijs.

Ook in Nederland groeit het aantal concerten, net als in Italië waar het koor kan rekenen op een stijgende interesse dankzij de samenwerking met het Palazzetto Bru Zane, de initiatiefnemer van de prestigieuze CD-reeks rond de Prix de Rome. Deze internationale erkenning geldt evenzeer voor alle CD’s die het Vlaams Radio Koor uitbrengt, en waarin het groot repertoire voor kamerkoor aan bod komt.

Het Vlaams Radio Koor behoudt ook zijn unieke status van radiokoor: een groot aantal concertproducties worden opgenomen door Klara, waardoor het koor een unieke verzameling live-opnames heeft opgebouwd.

Het Vlaams Radio Koor is een instelling van de Vlaamse Gemeenschap. Mediapartners zijn Klara, Cobra.be en Roularta. De heren van het koor worden gekleed door Café Costume.


Het Vlaams Radio Koor online

Website www.vlaamsradiokoor.be

Audio www.soundcloud.com/vlaams-radio-koor 

Vlaams Omroeporkest en Kamerkoor vzw Eugène Flageyplein 18 - B-1050 Brussel - T +32 2 627 11 60 - F +32 2 627 11 61 - BTW BE 0463.455.508 - www.vlaamsradiokoor.be - www.brusselsphilharmonic.be

Terug naar concerten